Karácsonyi lidércnyomás

2008.12.26. 12:52

Nos karácsonyról nem sokat írhatnék, bár tény kellemesen telt és kamaszkorom óta először próbáltam meg antiszockoskodni 24-25-én. Bár 23-án 16 óra körül legszívesebben felgyújtottam volna az egész népligetet a Volán ZTR-el együtt, és az összes buszvezetőt levadásztam volna majd a belüket kitéve megfojtom őket és a lámpaoszlopra agatam volna kidíszítve az 1-es villamos vonalát, de a harag estére elmúlt és gyönyörűen telt 4eben eltöltve, horror mesékkel =) . Másnap reggel pedig két csillogó kék szempár látványa fogadott mely minden ajándékot felül múlt amit csak kaptam az életben. Ezek után sajna búcsúznom kelet és itthon erősíteni a családi összetartást, amit évek óta először tetem meg, mivel általában én voltam, aki bomlasztotta akármit is tetem ellene. 25-e szokásos családi összejövetel keretén belül zajlott, mindenki ott volt aki számit, csak kedvesem nem mivel ö lebetegedet így nem ismerhették meg jövendőbelimet, de ami késik nem múlik =) (L) pár kép azért az ünepröl.

Karácsonyra így nem sokat irhatok és megint csak ajánlással fogok élni. (elöre is bocs a pontk a képek miat keletek)

null

................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Címből is látható hogy a karácsonyi lidércnyomás (the Nightmare Before Christmas)című báb animációs filmről kívánok beszélni. A fim 1993-ban készült és több éves forgást foglalat magába mivel stop montion technikával készítették (egy mozdulat egy képkocka, majd alítás a bábokon kis mozdulat majd filmkocka…stb..stb). Film egy legendás mese mely szerint minden ünnepnek van egy városa. A város lakói az év 356 napján ara az egy napra készülnek mikor az emberek birodalmába léphetnek saját ünnepükön. A film eleje egy kis tisztás vastag fákkal tagolt nyitóképe fogad, ezek az ünnepek városának bejárata. Mi halloween város lakóinak életébe pillanthatunk akik ép az ünnepük sikerét ünneplik =) . Ez bizonyára mindenkinek ismerős mivel a „This is Halloween”című számot Manson is feldolgozta, nagyon is jól teszem hozzá. A város fő rémiszgetője Jack a csontváz, viszont beleunt a folytonos rémiszgetésbe, és hogy ezt az egy ünnepet kell csinálnia.

null

Valami belső hiány űzi és kételkedik az ünnep lényegébe, csatangolása alatt rátalál az említet ligetre a fákkal. Minden fán egy ünnepi jel és egy ajtó látható. Természetesen Jack-nek a karácsonyfa alakú ajtó tetszik meg. Belép és elvarázsolja a város ünnepi jelege, így kitalálja megkíméli szegény Szantaklozt és idén Halloween város csinál karácsonyt. Ami groteszk és ijesztő módon (de persze számomra viccesen is) valósul meg. Sírásrívás gyerekszemekből, de végül a karácsony megmenekül Jack és Santakloz jóvoltából.

null

null

.................................................

Nekem kedvenc mesém és csak ajánlani tudom mindenkinek. Sok szép melódia hangzik el és a világa is magával ragadó. Gyerekeknek is ajánlom!!!

Rendezője Tim Burton ki sok nemes filmben alkotott vagy rendezet már (Pl. ollókezű Edwárd, Támad a mars, Az álmosvölgy legendája, A halott menyasszony), 1979-ben még a „The Muppet Show” gyerekműsorban szinkronszerepet is vállalt. Timothy William Burton, 1958. augusztus 25-én született Burbankban, Kaliforniában. Felesége a híres színész, Helena Bonham Carter. Két gyermeke van, a fiatalabbik 2007 végén született. Gyerekkorában is már rajongott a hátborzongató, szürrealista világokért, és amikor csak tehette, a sötét szobája magányában horrortörténeteket és képregényeket olvasott. Egyik nagy példaképe Vincent Price volt. Gimnáziumi tanulmányai után a California Institute of the Arts-ban tanult tovább, itt fedezi fel Disneyt. Eleinte ki nem állhatta az animátori munkát, főleg, hogy eleinte csak gyerekfilmeken dolgozhatott. Az első kis filmje mely saját indítatására készítet stoptrükkös kisfilmje, a Vincent-et 1982-ben, mely alapjául saját életét vette. Ez után a kisfilm után továbbra is animációs rövidfilmekkel hívta fel magára a figyelmet, míg 1984-ben lehetőséget kapott, hogy élőszereplős filmet forgasson. Ez, pedig a szintén fekete-fehér Frankenweenie (1984), mely történetesen egy gyerekeknek szánt rövidfilm volt, de horrorisztikus mivolta miatt sose került a mozikba. Ami baromság, mert a filmen max nevetni lehet, de más korok más felfogás (A Karácsonyi lidércnyomás magyar DVD-n megtalálható a Vincenttel egyetemben.) Az igazi hírnevet csak a Pee Wee nagy kalandja-val szerzett, mely után felkérték a Beetlejuice megrendezésére. A téma tökéletesen passzolt Burton képzeletvilágához, s ugyancsak nagy sikereket aratott. Olyannyira, hogy a Warner Bros. felkérte a Batman képregény adaptációjának rendezésére. Innentől kezdve csak felfelé ívelt a karrierje, sorra rendezte az olyan filmeket, amelyek híven tükrözik gondolatvilágát, különcségét, a bizarr dolgok iránti szeretetét.

null

……………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………

The Nightmare Before Christmas eredeti zenéje„This is Halloween” ugyan ez Német, Francia, Olasz, Spanyol, Japán és végül Orosz nyelven.

null

..............................................................................................

3D változata 2008-ban jeletn meg, én sajnos még nem látam, se a filmet se a DVD-t edig. Ha valaki szeret szereze meg nekem =)

Lidérces Boldog Karit mindenkinek!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://saw2.blog.hu/api/trackback/id/tr36842451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása