Média befolyása

2009.02.19. 21:26

Crowwbabay ♥ cikjéböl ikletet merítve gondoltam leírok néhány evvel kapcsolatos média érdekességet.

 

Világok harca: Oson Welles 1938-tól Kollégáival közösen heti rendszerességű műsoridőt kapott a CBS országos rádiófrekvenciáján „Mercury Theater On The Air” címmel, Amerikában. A műsorban klasszikus- és modern regények rádiós adaptációját adták elő. Még ugyanazon év utolsó októberi adásának keretében H.G. Wells: „Világok harca” című klasszikus fantasztikus regénye került terítékre – olyan átérzéssel, hogy országszerte hallgatók milliói hitték valóságnak. Amerika egyes helyein kitört a pánik a vélt ufó támadás miatt. Később Európa és Ázsia fejlettebb régióiban is mikor eljutott hozzájuk az adás. A könyvet több film is feldolgozta. (bocs szívem igazad volt Amerikában volt.)

 

Yeti: Él a legenda miszerint tibeti hegyekben egy hatalmas 2,5-3m magas hegyi ember, majomember lakik. Rengeteg beszámoló létezik a Yeti, Nagylábú (usa-ban), hegyi emberről…stb. Tibet mellet Amerika, Európában, Ázsiában is előfordul, színük változtatós, számuk éppúgy. A leírások általában a magas szőrös, nagylábúban egyeznek (Chewaka XD). Ennek kapcsán került egy film napvilágra még Amerikában melyen a vélt Yeti látható a faközt átsétálva. Két kutató kapta le kamerájával. Máig vitatkoznak a felvételen, de eddig több bizonyíték van a hamiságára, valamint egyik résztvevő bevallása szerint ö látható jelmezben a filmen. (filmet sajna nem találtam meg originálban XD így a film elején lévő szőrös alak a fák közt kell figyelni!!!

 

51-es körzet: avagy Roswelli ufó eset története. Rosswell városa a Nevadai sivatagban fekszik, melete terül el az 51-es körzet fedőnevű amerikai bázis. A bázison 1996-ban nyilvánosságra hozott adatok szerint kém és álcázó technológiával valamit stratoszféra (űr határán) való repüléssel kísérleteztek. Az Sr-75 blackbird (nagymagasságú felderítő gép) U-2-es (vitorlázó kémrepülő) és a F-117 (lopakodó bombázó) gépeket itt fejlesztették ki. 1960 években több hír is napvilágra került, interjukal együtt mely szerint repülő csészeaj zuhant le a bázis közelében, több szemtanú és helyi farmer megemlít a kölünős dolgokat, tárgyakat, és a 4 halott ufót. Történet szerint este zuhant le, reggel több helyi farmer és turista talált, nem evilági roncsdarabokat és egy űrhajó maradványt. Délkörül megjelent az FBI és a hadsereg emberei. Elkobozzák a tárgyakat elszálitoták a maradványokat és a hullákat, majd titkosítottak mindent. Ezután jöttek a fedő storik és kimagyarázások, velük szembe pedig a szemtanúk állítása és ufó hivők. Ennek kapcsán nyilvánosságra került egy film is mely egyik halott ufó boncolásáról készült a bázison. Csak a 90 években kezdtek ki szivárogni egyéb információ, amelyek máig nem tisztázottak. A felvételről ugyancsak találgatás szolnak, eddig valószinűsithettö egy rákban elhuny idősebb hölgy kisé átalakítót hullája látható a felvételen.

 

Loch ness-i szörny: Nessie másképpen. Skóciai Ness tó-ról már 556-ban legendák keringtek egy rejtelmes hosszúnyakú vízi szörnyről. A leírások egy késő kréta korban élt Pleiosaurus-ra enged utalni. Első újkori észlelése 1933-ban jegyezték fel. Azóta több kép és film készült az állítólagos szörnyről. A legtöbbről kiderült, hogy hamisítvány, és a tavat is több modern eszközzel átfésülték eddig eredménytelenül. Sajnos a tó mélysége igen nagy és a vize is elég zavaros így eddig teljesen döntő bizonyíték még nem született a szörnyről. Egyik leghíresebb korabeli foton a szörny kiemelkedő nyaka látható. Hosszú idő után sikerült csak bebizonyítani hogy egy játék szörnyecske levágott feje egy kis tenger altjáróra építve, valahol a tó szélén készülhetett a fénykép sekély vízben.

 

 

 

El Chupacabra: Legenda szerint egy latin-Amerikában élő kis szörny. A leírások eltérnek róla. Valaki 1-2 méter közé teszi, valaki 1m alattit említ. Kinézetében nincs általános álláspont. 1987 említetek először Puertó Ricóban (Mexikó). Azóta látták Amerikában és Latin-Amerika egyes részein is. A név Spanyol eredetű „chupador de cabras” Kecskeszívót jelent. Több beszámoló létezik melyben farmerek háziállatait, támadták meg. Eredetétről legelterjedtebb mítosz miszerint a hidegháború idején az Amerikai kormány hozta létre titkos gén kísérlettekkel és a kommunista Fidel Kasztró által irányítót Kubában akarták ledobni repülőről, szabotálva ezek Fidel erőit. A gépen elszabadult a lény így végezve a személyzete latin-amerikai őserdőbe zuhant. Azóta nem találták meg. Híresebb felvételt nem tok róla, de több hamisítvány látott napvilágot e-témában.

 

Két nagyobb áldokumentumot említenék még.

 

Egyik a „The Blair Witch Project” (magyarul „Ideglelés”) Erről bővében később írok, mert nagyon beleástam a legendába. Bemutató

 

A másik az „olajfalók” 1988-ból (Cseh neve „Ropáci”). A dokumentum film (20 perc kb.) pár Cseh tudós készítette akik az Ukrán olaj vidékekre utaztak, tanulmányozva az ott élő eddig ismeretlen csirke nagyságú kis lényeket akik széndioxidot lélegeznek és olajjal, kátránnyal és ezekből készült anyagokkal táplálkoznak. A Filmben szemtanukat, talált tárgyakat is felmutatnak, szinte teljeségig elhitetve az emberel a létezésüket. A film végén magunk is láthatjuk a kis teremtényeket és egyet sikerül is meg fogniuk és tanulmányozniuk. Mint kiderült a film hamis volt elejétől a végéig, viszont elérte hogy egyes emberek pénzt öljenek a felfedezésükre irányuló expedíciókba. Mások érdeklődő telefonokat intéztek, hogy megtudják, h szerezhetnének egy ilyent otthonra. Még a magyar „napzárta” műsor is foglalkozott az ügyel. Végül a készítők leplezték le önmagukat. Bővében Film: 1.rész / 2.rész (sajna eredeti nyelven)

 

Élt a közmondás „hiszem, ha látom!”. A tv, rádió, videó, magnó és a többi képi, hangi felvevőgép már ere is rácáfolt. Nap, mint nap látunk olyant általuk mely kitalált. Kérdés menyire tudjuk Eröl meggyőzni magunkat, és embertársakat h higgyenek benne. És sajnos a válasz… Elégé meg tudunk győzni bárkit, ha jól adjuk elő! És a hülyeség folyik a parabola mocskon…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://saw2.blog.hu/api/trackback/id/tr94953660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása